Vega Sicilia: Winemakers Dinner på Slippen 12. oktober

Denne gangen får vi besøk fra den legendariske topp-produsenten Vega-Sicilia som holder til i Ribero Del Douro i Spania og deres vingård Oremus i Tokaj, Ungarn.

Dere får smake eksklusive viner som ikke er tilgjengelig på det åpne markedet. Vi gleder oss veldig!

Dere får servert 6 fantastiske viner, og vårt kjøkken komponerer en 6-retters meny spesielt tilpasset vinene.

Zita som er representant for vingårdene vil guide dere gjennom vinene under måltidet.

Pris pr person kr 2500,-

Klikk her for å booke dine plasser til arrangementet!

Gi bort denne fantastiske opplevelsen som gave? Her bestiller du gavekort hos Slippen!

VINER SOM BLIR SERVERT

Aperitif og første rett:
Tokaj Oremus Mandolas Furmint 2015

Under middagen:
Vega Sicilia Pintia 2013
Vega Sicilia Alión 2014
Vega Sicilia Valbuena 5° 2013
Vega Sicilia Único 2005

Som en avslutning på denne eksklusive kvelden vil vi servere Tokaji Aszu 6 Puttonyos fra Oremus 2005

Litt om Vinmakeren

Vega Sicilia ble etablert i 1864, og de har hatt flere eiere opp gjennom årene, i dag er det familien Álvares Mezquìriz som står ved roret. De tok over eiendommen i 1982 og har siden grunnlagt grupperingen Tempos Vega Sicilia, som i dag har 5 vinhus under seg. I tillegg til godt etablerte Vega Sicilia ble i 1991 prosjektet Alion satt i gang. Dette er også et Ribera del Duero-vineri, det skal dog understrekes at dette ikke er noen annenvin til verken Vega Sicilias Valbuena 5° eller Único. Dette er en egen vin med en helt egen identitet.

Deretter søkte de utenfor landegrensene og havnet i Ungarn hvor de etablerte Oremus i Tokaj, kun få år etter kommunismens fall. Oremus ble den første Tokaj-produsenten som laget tørre hvitviner i regionen i tillegg til de allerede verdenskjente søte vinene. De edelsøte vinene fra regionen lages av druer som er angrepet av edelråte hvor vannet i druen fordamper og man sitter igjen med en ekstremt konsentrert druemost når man presser de små innskrumpede druene. Innhøstningen av disse foregår for hånd over en lang periode og Tokaj er en av de vinregionene i verden hvor innhøstningen tar lengst tid. De begynner før alle andre land med innhøstning av de friske modne druene og er ferdige langt etter med de siste råteangrepne druene.

2001 var året da det ble besluttet å sette i gang et prosjekt i nabo-regionen Toro på ren Tempranillo. Pintia er en eksklusiv vin som faktisk finnes i basis-utvalget hos Vinmonopolet, en av de bestselgende vinene over 400 kroner. Også Rioja skulle få oppmerksomhet fra Vega Sicilia. Denne gangen i samarbeid med Benjamin de Rothschild. Vineriet Macán er supermoderne og er bygget i en naturlig skråning slik at produksjonen følger tyngdekraften, og måler 13 meter fordelt på fire etasjer.

Vega-Sicilia er for mange kronen på verket og deres to viner: Valbuena 5° og Único er ikoniske verden over. Igjen så telles ikke Valbuena som andrevinen, den er en kategori for seg. Hovedbestanddelen er tinto fino (tempranillo) med varierende tilskudd av merlot avhengig av årgangen. Den lagres i 5 år på fat og flaske, derav navnet 5°. Único er Vega-Sicilias flaggskip og har i motsetning til Valbuena cabernet sauvignon som tilskudd til tinto fino og lagres i hele 9 år fordelt på fat og flaske før den slippes for salg. Druene til de to vinene hentes naturligvis også fra ulike vinmarker hvor det er forskjellige vekstbetingelser.

På toppen av kransekaken troner Vega Sicilias Único Reserva Especial. Dette er en vin uten årgang. En gammel spansk tradisjon som noen få andre produsenter også vedlikeholder hvor man blander de aller beste vinene fra topp årganger til man får en unik vin som favner dypere både i smak og aroma enn prestisjevinen alene.